Hlavní navigace

Co nás čeká, pokud volby vyhraje levice?

19. 3. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zvítězí-li sociální demokracie ve volbách, plánuje zvýšit daně lidem i firmám a bojovat více proti švarcsystému i vykořisťujícím živnostníkům.

Česká strana sociálně demokratická byla dlouho v ústraní, a proto se asi není co divit, že cítí-li příležitost, chystá velké změny. Jak se dalo předpokládat, dotknou se například zdravotnictví. Země se má ale otřást například i na poli důchodů, daní a nezaměstnanosti. 

Konec parazitujícím živnostníkům

Nejvýrazněji asi bylo možné kvůli zájmu médií zaznamenat debatu o daních, která se spojila s výrokem stínového ministra financí Jana Mládka, který označil živnostníky za parazity. Za svůj výrok už se stihl omluvit. Jakpak by také ne, když se po sociálních sítích začal šířit obrázek živnostenského rejstříku, potvrzující pana Mládka jako živnostníka.

Ačkoli přiznal, že je třeba živnostníkům oproti zaměstnancům zachovat určitá zvýhodnění, plánuje jim výrazně zvýšit daně a celkové odvody.

Ačkoli sociální demokraté chtějí zrušit rovnou daň, rádi by dosáhli jakési rovnosti poplatníka před daní. Tedy alespoň v tom smyslu, že jeden by neměl být daněn méně než druhý. Chtějí proto zrušit některé daňové úlevy a zavést také minimální daň pro OSVČ. Tu by bylo povinné platit i v případě, že OSVČ nedosáhne zisku.

Vlajkovou lodí v oblasti daní má být podle slov Mládka progrese v rámci daně z příjmů fyzických osob s horní sazbou ve výši 38 % z hrubé mzdy. Ke cti je straně nutno přiznat, že plánuje zrušit koncept superhrubé mzdy. Ta by ale buď jak buď skončila s příchodem daňové reformy. Více si přečtěte v článku Daňová reforma v kostce

Daň právnickým osobám by pak měla vzrůst na 21 % s tím, že ve vybraných sektorech (bankovnictví, energetika, telekomunikace), by sazba mohla dosáhnout 30 %. Jak zabránit tomu, aby tyto firmy nepromítly výrazné zvýšení daňové zátěže do cen pro konečné poplatníky, se na sjezdu jaksi nikdo nezmínil.

Kromě toho plánuje ČSSD také odložit start fungování jednoho inkasního místa, které by shromažďovalo platby za odvody poplatníků.

Na dotaz ČTK Mládek také uvedl, že chtějí obnovit také společné zdanění manželů.

Jaké dopady budou mít plánovaná opatření na českou ekonomiku a na vás? V příštím článku se zeptáme přímo ekonomů. 

O plánech ČSSD jsme psali již v loňském roce. Přečtěte si je v článku ČSSD: Spoléháme na tichou podporu komunistů. A škrtat nechceme

Přímá podpora zaměstnání problémových skupin

Nezaměstnanost chce sociální demokracie snížit zejména u mladých lidí, zdravotně postižených a seniorů. Jednou z cest je například přímá podpora zaměstnávání absolventů. Dalším plánovaným opatřením je i znovuzavedení dobrovolného systému veřejně prospěšných prací, které by měly zajistit mzdu převyšující podporu v nezaměstnanosti a podobná motivace také pro lidi bez práce, kteří se rozhodnou se rekvalifikovat. 

Sociální demokraté také plánuje do roku 2018 zvýšit minimální mzdu na 12 000 Kč a tvrdě bojovat proti švarcsystému. Mládek uvedl, že problém je v této oblasti v tom, že se nevybírají peníze na sociální pojištění a že pokud ČSSD nezasáhne, budou mít všichni takto nerozumní OSVČ minimální důchod a opatření jsou proto vlastně v jejich zájmu. 

Dojde skutečně ke zrušení druhého pilíře?

Není žádnou novinkou, že pokud budou čeští demokraté vládnout, plánují druhý pilíř důchodového systému zrušit. Mládek však připustil i možnost marginalizace druhého pilíře, která by znamenala jeho zachování. Čtěte více: Stínový ministr financí ČSSD: „2. pilíř penzijní reformy zrušíme“

Účastníci penzijní reformy by se mohli vrátit do průběžného systému s možností převedení naspořených prostředků do třetího pilíře. Na něm by měli ve zvýšené míře participovat zaměstnavatelé.

Sociální demokraté tedy chtějí hýčkat především první pilíř, tedy průběžný důchodový systém, který je podle jejich názoru udržitelný. Kromě toho plánují také obnovit plnou valorizaci penzí. Čtěte také: Kašlete na státní důchod. Myslete sami na sebe

Ve zdravotnictví zaplatíte jen měsíc v nemocnici

Kromě toho, že jsou sociální demokraté odpůrci další privatizace zdravotnických zařízení, je další očekávanou novinkou i plánované zrušení regulačních poplatků. Výjimku by tvořil pouze příspěvek na stravu v nemocnici (60 Kč), který by bylo nutné platit maximálně jeden měsíc. Přečtěte si také: Kdy se vám začnou vracet regulační poplatky ve zdravotnictví?

skoleni_15_4

Kromě toho chce sociální demokracie pomoci českým občanům s nerozhodností ohledně výběru zdravotní pojišťovny. Chce totiž jejich počet eliminovat. 

Kdo bude Mr. Deficit?

Ačkoli na sjezdu ČSSD zaznělo, že současný ministr financí Miroslav Kalousek si zaslouží označení Mr. Deficit, strana nedefinovala, z jakých zdrojů by chtěla některá plánovaná opatření zafinancovat. Doufejme, že politika této strany půjde jinou cestou než spolustranický prezident Miloš Zeman, který na sjezd přiletěl helikoptérou, která vyšla státní rozpočet mnohokrát dráž než cesta osobním automobilem nebo pověstným Zemákem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).