Hlavní navigace

Úrok nad 2 % na spořicích účtech je už vzácností

14. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Poslední měsíce byly většinou ve znamení snižování úroků na spořících účtech. Kde lze zhodnotit peníze lépe, než je inflace?

Hlavní úrokové sazby, které ovlivňuje Česká národní banka (ČNB), jsou rekordně nízké a dosahují technické nuly (0,05 %), což se také projevuje na nízkých úrocích na spořicích účtech. V průběhu roku lze proto očekávat, že se spořicí účty budou pohybovat kolem inflace, ty nejlepší ji však nijak výrazně nepřekonají.

V minulém roce přitom peníze na spořicích účtech, i přes vyšší úroky, ztrácely na hodnotě vlivem výrazného zvýšení spodní sazby z 10 na 14 %. V tomto roce se zvýšily obě sazby DPH o 1%, což se také projeví na letošní inflaci, která by měla dosahovat kolem 2 % hranice. Měnověpolitická inflace, kterou svou politikou ovlivňuje přímo ČNB, se bude podle aktuální prognózy pohybovat kolem 1,6 – 1,8 % . Čtěte také: Spořit se u nás nevyplatí. Lze ještě na něčem vydělat?

Poslední srovnání spořicích účtů si můžete přečíst v článku: Sazby spořicích účtů výrazně klesly. Kdo nabízí úrok nad 2 %?. Od této doby je patrné výrazné snížení úroků na spořicích účtech. 

WPB Capital, spořitelní družstvo

Spořitelní družstvo se svým produktem WPB Spořicí účet bez výpovědní lhůty stalo novou jedničkou na trhu spořicích účtů. Tento úrok však dosáhnete jen při vkladu do výše 150 000 Kč, pak se snižuje na 0,05 %. Ke spořicímu účtu je nutné založit také běžný účet, zde je však nulový poplatek za vedení. První platbu je nutné poukázat na běžný účet, následně se částka automaticky převede na spořicí účet.

Metropolitní spořitelní družstvo

Metropolitní spořitelní družstvo nabízelo dlouho se svým Spořicím kontem nejvyšší možné zhodnocení na trhu. To se však změnilo rozhodnutím ohledně snížení úrokové sazby z 2,8 na současných 2,1 %. Z jasné jedničky se stala dvojka na trhu. Udržení nejvyšších úrokových sazeb na trhu přitom v nedávném rozhovoru pro náš server přislíbil předseda představenstva Metropolitního spořitelního družstva Petr Jánský. Čtěte: Metropolitní spořitelní družstvo: Nejvyšší úrokové sazby chceme udržet (rozhovor)

Úroky se na spořicím účtu počítají denně a připisují se vždy na konci měsíce. Spořitelní družstvo také v minulém roce spustilo funkci Elektronický výpis, aktivní operace prostřednictvím internetového bankovnictví stále možné nejsou. Pro zřízení Elektronického výpisu je však nutná schůzka na pobočce. V současnosti přestalo družstvo kvůli kontrole České národní banky přijímat vklady. Čtěte více: Metropolitní spořitelní družstvo přestalo přijímat vklady

Chcete větší přehled? Podívejte se na naše srovnání spořicích účtů.

mBank

mBanka výrazně vylepšila svůj spořicí účet eMax Plus, na kterém je možné získat nyní úrok ve výši 2,0 %. Má to však 2 podmínky: V kalendářním měsíci musíte zaplatit platebními kartami mBank u obchodníků nebo na internetu v celkovém objemu alespoň 4000 Kč. Druhá podmínka stanovuje, že maximální zůstatek na spořicím účtu je 100 000 Kč. Pokud podmínky nesplníte, pak se vklad úročí nízkou sazbou jen 0,50 %.  Založení účtu je možné online a je zadarmo, za jeho vedení nic neplatíte, stejně jako za příchozí a jednu odchozí platbu. Ke spořicímu účtu také dostanete platební kartu, užívat můžete také internetové bankovnictví.

Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo

Spořicí účet od tohoto ústavu vám vynese 1,9 %. U této záložny můžete také využívat internetové bankovnictví. Pobočky má však záložna jen v Praze a ve Zlíně.

V současné době není možné stát se členem této záložny – nepřijímá nové členy. Podle informací na infolince se novým členům záložna otevře v srpnu nebo září letošního roku. Jako nový člen však musíte složit členský poplatek ve výši 1000 Kč (100 Kč při vstupu a 900 Kč doplatit do jednoho roku s tím, že je tento poplatek vratný).

Equa bank

Equa Bank se podle Prvního reality testu spořicích účtů, kterou koná server Bankovnípoplatky.com, dlouho udržela na prvním místě, a to po sesazení Air Banky. Nyní je možné u Equa Bank na Spořicím účtu získat úrok ve výši 1,8 %. Účet je možné si založit online, za vedení Spořicího účtu se neúčtují žádné poplatky, jen za odchozí platbu zaplatíte 9 Kč.

Air Bank

Air Bank slavila jako vítěz 1.Reality testu spořicích účtů. V minulém roce přitom nabízela banka úrok na spořáku až ve výši 2,5 %. Od této doby se však klienti této banky dočkali jen snižování úroků, a to až na současných 1,8 %. Banka po brutálním osekání spořicího účtu ohlásila hlavní novinku a začala úročit běžný účet stejně jako spořicí účet TOP 3 Garance. U běžného účtu je maximální zůstatek 100 000 Kč a pro získání úroku je nutné 5× zaplatit kartou. U spořicího účtu není potřeba pro získání 1,8% úroku platit kartou a zůstatek není omezen. O tomto kroku čtěte více: Air Bank smazala rozdíl mezi běžným a spořicím účtem. A má další překvapení 

Air Bank také garantuje, že úrok na tomto účtu bude vždy maximálně třetí nejlepší mezi bankami. Kampeličky či družstevní záložny do své TOP 3 Garance „nepočítá“.

Wüstenrot hypoteční banka

Stejný úrok jako Air Bank má také Wüstenrot hypoteční banka. Spořit smysluplně na Spořicím účtu je však možné pouze od částky 30 000 Kč do 3 000 000 Kč. Pokud je vklad nižší nebo vyšší, aplikuje se na celou částku úrok 0,1 % ročně.

Další banky

Další zajímavý spořicí účet nabízí také nedávno vzniklá banka Sberbank, a to s úrokem 1,73 %, tento úrok však dosáhnete jen při zůstatku do 150 000 Kč. Zuno Bank nabízí jen o něco nižší úrok, a to 1,70 % na Spořicím účtu PLUS, pro získání tohoto úroku nesmíte však v průběhu měsíce vybrat peníze ze spořicího účtu.

Poznámka ke spořicím účtům: Do hodnocení jsme zařadili faktické spořicí účty, nikoliv termínované vklady. Pokud má například banka nazvaný produkt „Spořicí účet“, ale peníze nejsou „na viděnou“, respektive okamžitě k dispozici, pak se i přes název produktu nejedná o spořicí účet a nebyl v našem hodnocení spořicího účtu zařazen. Ukládání peněz v kampeličkách se bát nemusíte, veškeré vklady jsou pojištěné do hranice 100 000 euro, pokud banka či kampelička zkrachuje, pak vám peníze vyplatí Fond pojištění vkladů. Čtěte více: Jsou úspory na spořicích účtech v ohrožení?

dan_z_prijmu

Jakou částku máte obvykle na spořicím účtu/účtech?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).