Hlavní navigace

Veřejnost nemá informace o reformě. Vláda je spokojená

2. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Průzkumy se shodují v tom, že významná část populace reformě nerozumí nebo o ní dokonce neví. Vláda je naopak se svou snahou spokojená.

Už v článku Penzijní reforma po česku: nevěřím, nerozumím a bojím se jsme vás informovali, že významná část populace pořádně nerozumí tomu, co se skrývá pod magickým spojením „penzijní reforma“. Například rozdíl mezi druhým a třetím pilířem neznalo úctyhodných 69 % oslovených Čechů. 

Z výsledků dalšího průzkumu vyplývá, že výše zmíněná skupina, která alespoň ví o tom, že nějaká reforma proběhne, je na tom ještě dobře. S nadsázkou by se dalo říci, že skoro 70 % populace reformě nerozumí a zbytek o ní vůbec neví. Poslední průzkum ING Investment Management a agentury Ipsos totiž hovoří o tom, že pětina respondentů skutečně nevěděla, že se chystají změny důchodového systému. 

Něco si už Češi do hlavy natloukli

Ačkoli Češi provedení penzijní reformy nevěří a bojí se o své peníze, většina (92,6 %) považuje důležité se na penzi zajistit. 63 % respondentů si za tímto účelem také spoří, ačkoli většina z nich se domnívá, že nespoří dostatečně.

Tři čtvrtiny dotázaných si uvědomuje, že penzijní reforma je potřebná, zejména kvůli demografickým změnám. Více než polovina respondentů se ale obává, že nastavení reformy se stejně s příští vládou změní. 

Tristní nedostatek informací. Co na to vláda? Nic

Z průzkumu vyplynulo, že podle 69 % účastníků stát o reformě neinformoval dostatečně a neinformovanost je jedním z důvodů, proč se projekt zdá lidem nedůvěryhodný.

Odpověď na otázku: Poskytuje podle vás vláda a penzijní fondy občanům dostatek informací o této reformě?

Podle tohoto průzkumu více než pětina lidí vůbec neví, že se nějaká reforma připravuje.

Odpověď na otázku: Víte o tom, že se připravuje reforma českého penzijního systému?

Lidí, kteří mají pocit, že si zvládnou sehnat informace sami a nepotřebují nic vysvětlit, není ani 20 %. 

Odpověď na otázku: Potřebujete v souvislosti s penzijní reformou něco vysvětlit nebo získat více informací?

Protože nedostatek informací je společným jmenovatelem výsledků různých průzkumů, které byly na téma penzijní reformy provedeny, zeptali jsme se, zda je s úrovní informovanosti spokojena sama vláda a zda případně plánuje výraznější kampaň. 

V lednu 2012 Úřad vlády zprovoznil internetovou stránku www.reforma.cz, na které jsou základní informace o prováděných reformách. Podrobněji byly zatím ze strany Úřadu vlády komunikovány sociální reforma a reforma zdravotnictví. V lednu 2012 vyšly vkládané osmistránkové informační přílohy v šesti denících (MF DNES, LN, Deník, Právo, Blesk, Aha!) s názvem „Průvodce novinkami sociálního systému v roce 2012“. V březnu letošního roku vyšla ve stejných titulech příloha „Průvodce novinkami zdravotního systému v roce 2012“. Obě přílohy byly zhotoveny ve dvou verzích – podrobnější v MF DNES, LN, Deníku a Právu, názornější v Blesku a Aha, sdělil serveru Měšec.cz mluvčí vlády Michal Schuster s tím, že důchodovou reformu vláda v této chvíli komunikuje na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu vlády. V současnosti uvažujeme o případného vydání obdobné informační přílohy k důchodové reformě v celostátním tisku, dodal Schuster. 

Odpověď nás překvapila. Za prvé proto, že se zčásti věnuje sociální reformě a reformě zdravotnictví, které nebyly předmětem dotazu. Za druhé proto, že z ní nevyplývají žádné obavy ani reakce na výsledky průzkumu naznačující nedostatek osvěty.

Pokud se zastavíme u webu reforma.cz, nezdá se nám informačně nijak bohatý. Zdaleka nevykládá penzijní reformu dopodrobna, neupozorňuje například ani na rizika spojená s investováním a další podstatná fakta, která by měla přispět k vyvážené představě o celém projektu. Neobsahuje takřka žádné konkrétní informace, vše je obecné a v sekci „otázky a odpovědi“ dost jednostranně vyložené. Jistě, na webu lze najít stránku s odkazy na veškerou legislativu. Ale ruku na srdce, kolik lidí se začte do paragrafů a kolik lidí z toho zlomku těmto paragrafům porozumí? Podobně je tomu s informacemi na stránkách vlády. Obšírnější informace lze nalézt jedině na webu Ministerstva práce a sociálních věcí, ani zde ale není problematika rozebrána nijak do hloubky a s konkrétními daty.

Například sčítání lidu se neobešlo bez doručování materiálů přímo do schránek. Ne, že bychom chtěli upírat důležitost statistice, ale penzijní reformě je neméně důležitá a její efekty na peněženky občanů budou mnohem přímější než analýza výsledků ze sčítání. 

Neinformovaní budou nejzranitelnější

Nebudou-li občané reformě rozumět, stanou se snadnou kořistí pro nepoctivé poradce. Jejich (doufejme) dosažená odborná způsobilost nemusí nutně znamenat také korektnost. A nízko nastavené provize mohou vést k tomu, že poradci budou chtít uzavřít co nejvíce transakcí bez ohledu na to, kdo na to nakonec doplatí.

Modelové příklady navíc ukazují, že vstup do druhého pilíře se vyplatí zejména lidem s vyššími příjmy, což mnohdy znamená také vyšší vzdělání. Naopak nízkopříjmová skupina obyvatel, která je často jen málo finančně gramotná a reformu bude chápat jen obtížně, bude tou nejsnadnější kořistí pro „lovce provizí“ a zároveň na to nejvíce doplatí, protože se jí vstup do druhého pilíře nevyplatí. Rozhodnutí ale bude trvalé.

skoleni_15_4

Informační tlak

Abychom byli spravedliví, nelze upřít odpovědím z průzkumů i jistý alibismus. Lidé požadují informace v novinách a na internetu. Tam už ale upřímně řečeno jsou.

Odpověď na otázku: Kdo by vám měl penzijní finance vysvětlit a spočítat, jak optimálně spořit?

Spousta lidí se o reformě nemá touhu dozvědět, protože finanční problematika je pro ně náročná a nezajímavá. Rovněž ale existuje velká skupina lidí, kteří se s internetem nekamarádí a noviny nečtou. Je ale v zájmu vlády najít cestu, jak dopravit dostatek informací i k těmto lidem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).